Wrak Baron Gautsch

         De oorlog greep de  Oostenrijkse koopvaardijvloot verrassend, maar niet onvoorbereid. De schepen die de  anders  zo vrolijke bezoekers in de zomer vervoeren was het  langs de Adriatische kust de opkomende resorts, luxe schepen, die de snelle verbindingen tot stand brachten tussen Triëst en de belangrijkste havens van de Middellandse Zee rechtop, de lijn van stoomschepen, die de regelmatige beweging van overzee en rijk en arm bezorgd  zeker, zij het met heel andere gemak, op hun bestemming:

Ze kregen ’s nachts allemaal  een nieuwe taak. Koopvaardijschip officieren en piloten waren in dienst van de marine, bijna iedereen was een  reserve-officier.

De schepen kregen een lik verf, dit  moest  ze onzichtbaar maken, of althans minder zichtbaar: witte schepen, cruise muziek en feestelijke maaltijden, al deze heerlijkheid was nu verdwenen. Om vijf uur in de middag  met een gladde zee en zon, zonk het vaartuig, zij  behorende tot de Oostenrijkse Lloyd 'Baron Gautsch' en was op de terugweg van Cattaro naar Triëst in de omgeving van Rovinj. Van de meer dan 300 passagiers  verdronken er ongeveer 130, merendeels vrouwen en kinderen.

Het schip was door een grote  fout van  de tweede officier  van koers geraakt ,en voeren in het mijnenveld van hun eigen marine en op een mijn. Ongeveer om 15.45 uur uur in de middag was er een plotselinge heftige crash. Het schip maakte een sterke schok, zo erg dat  mensen op de grond vielen. Een algemene chaos onstond .Iedereen ging naar de reddingsboten, waarvan een aantal niet konden worden verlaagd omdat de touwen in elkaar verwikkeld waren geraakt  en het verhogen van de reeds overvolle boten moeilijk was .

Hierdoor zijn veel   passagiers in de zee gesprongen waar een deel van hen gered werden door torpedoboten. Het schip zonk snel naar de linkerkant dit alles binnen zeven minuten. Volgens de passagiers had de bemanning van het schip  weinig interesse in  het redden van de passagiers, en kozen zij eerst voor hun eigen veiligheid. De eerste reddingsbotenwaren grotendeels bezet door de crew.

De slachtoffers

Van de 240 passagiers en 66 bemanningsleden werden 159 mensen gered , 68 dood gevonden, de rest verdronken, zonder dat de lichamen werden gevonden.

Vervolgens  zou er  onzorgvuldigheid of slordigheid in het spel? Wie zal dit  nu nog besluiten.

De doden van de  'Baron Gautsch'  rusten vandaag op de marinebasis begraafplaats in de voormalige belangrijkste marinehaven van Pula, in aanvulling op de dode matrozen, onderofficieren en officieren van de marine.

Het zou  tijdens een vakantie aan de Adriatische kust  een moment van herdenken zijn  voordat  haar  lot  voor altijd zal verdwijnen, uit de tand des tijds.

Wrak Baron Gautsch | Scuba Rovinj | Istrien

Het wrak van vandaag

Nu is de 'Baron Gautsch' een van de mooiste wrakken in de Adriatische Zee. Het is ongeveer 40 minuten van onze twee duikcentra gevestigd. Onze partners van Kroatische Sinisa heeft deze enkele jaren geleden ontdekt.

Het wrak is geblokkeerd door de Kroatische regering voor duikers. Wij zijn een van de weinige duikcentra die een vergunning heeft om te duiken in dit culturele monument. Een duik naar de 'Baron Gautsch' is zeker een van de mooiste ervaringen van onze tijd. Maar niet alleen de 'Baron Gautsch' nodigt u uit om te duiken.

Wij bieden vele andere wrakken die een duikers hart sneller laten kloppen.

Tekst Bron: Internet

Het geheim van Baron Gautsch

Het is moeilijk om een grote tragedie te vinden in de Middellandse Zee.

Het is nog moeilijker om te komen met een meer mysterieuze en controversiële verhaal over een verloren en herontdekt wrak.

Het is onmogelijk om een beter symbool van de val van een groot rijk te vinden.

Dit is het verhaal van de Oostenrijks-Hongaarse Titanic, de benijdenswaardige oceaanstomer van de keizerlijke marine.

Een verhaal dat samenviel met het begin van de Eerste Wereldoorlog en nog steeds niet voorbij is.

Scuba Rovinj

Camping & Mobilhome "Veštar"
AC Veštar - Cocaletto
52210 Rovinj

Impressum

Diamond - Obrt za usluge
vl. Stojan Babić
Centener 16, 52210 Rovinj - HR

SCUBA VALDALISO ROVINJ - 2021@Copyright  - All right reserved. Created by ProBiz